
„პროგრამის მიზანია, დდოფლისწყაროს ფერმერებისთვის გაშენდეს ისეთი კულტურა, რომელიც მომგებიანი იქნება რაიონისთვის, ხელს შეუწყობს ამ კულტურის განვითარებასაც და ფერმერებისთვისაც მომგებიანი იქნება. ნუში, გვალვაგამძლე კულტურაა, მაგრამ ამასთანავე მისი ნაყოფი საკმაოდ ძვირად ფასობს. აქედან გამომდინარე, მისი ფასიც 15–25 ლარამდე მერყეობს. ის გამოიყენება ფარმაკოლოგიაში, პარფიუმერიაში... ქართულ ნუშს უფრო კარგი გემო აქვს, ვიდრე შემოტანილს“, – აცხადებს ბიომრავალფეროვნების დაცვის ცენტრის წარმომადგენელი სამხრეთ კავკასიაში ნატო მიქაძე.
პროექტს გერმანული მხარე კერძოდ, გერმანიის საერთაშორისო თანამშრომლობის (GIZ) ორგანიზაცია აფინანსებს.
დედოფლისწყაროში ამ საკითხზე სპეციალური კონფერენცია მოეწყო, სადაც პროექტის ავტორმა ვალდემარ შმიდტმა პროექტის პრეზენტაცია გამართა.
კონფერენციაზე ითქვა, რომ მოსახლეობამ ვენახი სწორედ იმის გამო გაჩეხა, რომ მოწეული ყურძნის რეალიზაციას ვერ ახერხებდა. როგორც ფერმერები აღნიშნავდნენ, სანამ პროდუქციის მოყვანას დაიწყებ, მანამდე ჯერ გასაღების ბაზარი უნდა იშოვო. პროექტის ხელმძღვანელის განმარტებით, საქართველოში არიან ბიზნესმენები, რომელთაც უნდათ ნუში, ოღონდ ხარისხიანი. გაირკვა, რომ ადგილობრივი ბაზარი ნუშის სამამულო პროდუქციით გაჯერებული არ არის. ასე, რომ ნუშის ბაღების გაშენებისა და უხვი მოსავლის პირობებში მოსახლეობა დაზარალებული არ უნდა დარჩეს, რადგან ჯერ საქართველოს ბაზარია ამ პროდუქტით დასაკმაყოფილებელი. /ქიზიყი/
გამოხმაურება: ჯეონიუსი ; კახეთის ხმა ;
Комментариев нет:
Отправить комментарий